Ainutlaatuinen luonto ja suojelukohteet
Sivunumerot viittaavat YVA- ohjelman sivuihin, johon löydät linkin sivun alalaidasta. Lisäksi lähteenä on käytetty Joddböle V asemakaavamuutos selostusta ja Joddböle V koontiraporttia kaava-alueen luontoselvityksistä.
Luonnonsuojelualueet, Natura 2000-alueet ja Suomen kansallisesti tärkeät FINIBA-lintualueet
Joddböle V asemakaavamuutos alueen lähimmät Natura 2000-alueet ovat Elisaaren ja Rövassin lehdot (3km päässä), Stora Fagerö (6km päässä), Inkoon saaristo (6km päässä), Österfjärden (7km päässä), Långan kosteikko (9km päässä) ja Stormossen (10km päässä). Hankealueelle tuleva laivaväylä kulkee muutamien Inkoon saariston Natura 2000-alueeseen sisältyvien saarten läheltä.
Joddböle V kaavahankealue ulottuu Bredsmossenin luonnonsuojelualueen reunaan. Vain noin 700 metrin päässä hankealueen edessä etelä puolella sijaitsee Stor-Ramsjön ja Jakobramsjön luonnonsuojalualue. Stor-Ramsjön luonnonsuojelualueeksi nimetystä kokonaisuudesta tuli vuonna 2002 pinta-alaltaan Inkoon suurin suojelualue, kooltaan lähes tuhat hehtaaria. Hankealueen pohjoispuolella sijaitsee Kavakorpi noin kilometrin päässä. Lisäksi uuden luonnonsuojelualueen ennallistaminen alkanut syksyllä 2023 Inkoon Bjursissa Orslandetissa, tämä saari on hankealueen edessä/lähellä.
Inkoon saaristoon on saatu juuri uusi suojelualue kun Stora Fagerön saaren ympärille perustettu merensuojelualue (262 hehtaaria). Stora Fagerötä ympäröivällä 262 hehtaarin merialueella esiintyy meriajokasta. Meriajokaspohjat on uudessa luonnonsuojelulaissa (9/2023) suojeltu luontotyyppi. Laivaväylä hankealueelle kulkee sen vierestä. Mitä merkittävästi lisääntyvä rahtilaivaliikenne sekä jäähdytysvesien purkupisteet tekisi tälle alueelle?
Hankealueen pohjois- ja länsipuolella sijaitsee Suomen kansallisesti tärkeisiin FINIBA-lintualueisiin kuuluva Karjaan järvialueen aluekokonaisuus lähimmillään noin puolen kilometrin päässä hankealueesta.
Natura 2000-alueet kartta: https://syke.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=1ec276d5e14b4888993285fcb447b3dc
Kartta, jossa luonnonsuojelualueet. Valitse Aineistot- Ympäristö-Luonnonsuojelualueet: https://inkoo.karttatiimi.fi/?
https://www.luontoon.fi/-/uuden-luonnonsuojelualueen-ennallistaminen-alkaa-inkoon-bjursissa
Kasvillisuus, eläimistö ja luontoarvoltaan merkittävät kohteet
Kaavan toteuttamisella olisi merkittävä negatiivinen paikallinen vaikutus luonnon monimuotoisuuteen luontokadon kautta (Joddböle V asemakaavamuutos raportti 4.6.2024, sivu 73).
Lainsäädännöllä turvattuja luontokohteita kaava-alueella ovat luontodirektiivin IV(a) lajien liito-oravan ja lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikat (LSL 78 §).
Liito-oravia hankealueella (sivu 108). Liito-oravien reviiri havaittu vuoden 2023 inventoinnissa hankealueen koilliskulmasta Mossaholmarnan alueelta. Uhanalainen liito-orava on tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella. Sen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä. Liito-oravan elinympäristöillä on merkitystä myös luontotyyppikohteina, sillä elinympäristöjen puusto on iäkkäämpää ja monimuotoisempaa kuin ympäröivällä talousmetsäalueella.
Luontodirektiivin lajit tietoa: https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/lajien-monimuotoisuus/luontodirektiivin-lajit
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/metsat/liito-orava
https://www.metsa.fi/projekti/liito-orava-life/
Valtioneuvoston asetus luonnonsuojelusta 1066/2023: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20231066?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=liito-orava
Joddböle V asemakaavamuutos alueella on lepakon talvehtimispaikka, jolle on jo lähdetty hakemaan poikkeamislupaa. Liito-orava-alueet on kaavassa osoitettu MY-merkinnällä. Täältä löydät Inkoo Joddböle V asemakaavamuutos kartan asemakaava merkinnöillä ja määräyksillä: https://paatokset.inga.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=95237&version=2
Alueella pesii ainakin 23 eri uhanalaista ja EU:n lintudirektiivin lintulajia (sivut 16-17)! Hankealueella ja sen lähistölle on kirjattu havaintotiedot noin 30 suojelullisesti arvokkaasta lintulajista (sivu 12).
Kaava-alueella on yhteensä 63 erityyppistä luontotyyppikohteena rajattua luontokohdetta. Osa hankealueesta on metsämaata (sivu 10), jos hanke toteutuu tämä tarkoittaa vähemmän luontoa jossa on rikas lajisto sekä vähemmän metsää-kalliota joka vaimentaa syväsatamasta jo nyt kantautuvaa melua.
Alueella on erittäin uhanalainen (EN) lajistoltaan monimuotoinen, paikoin luhtaisa tervaleppäkorpi. Uhanalaisista luontotyypeistä alueella esiintyy pienalaisesti lehtokorpea/kosteaa keskiravinteista lehtoa, jotka molemmat on arvioitu vaarantuneiksi luontotyypeiksi sekä mustikkakorpea/metsäkortekorpea. Metsäkorpi on erittäin uhanalainen. Alueella runsaana esiintyvä kalliometsät on arvoitu silmällä pidettäväksi luontotyypiksi. Hankealueen reunassa on keto, jossa esiintyy edustavaa ketokasvilajistoa. Kedot on luonnonsuojelulain (9/2023) mukaan suojeltua luontotyyppi (sivu 104-108). Rauhoitetuista kasvilajeista (LSL 69 §, LSA liite 3) kaava-alueella kasvaa valkolehdokkia. Valtakunnallisesti uhanalaisista kasvilajeista kaava-alueen on vaarantuneen (VU) keltamataran kasvupaikkoja.
Kaava-alueen luontokohteet kartta (sivu 12)
Kaava-alueen luontokohteet arvoluokittain kartta (sivu 15)
Luonnonsuojelulain luontotyypit tietoa: https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/luontotyyppien-monimuotoisuus/luonnonsuojelulain-luontotyypit
Tämän linkin kautta löydät koontiraportin Joddböle V kaava-alueen luontoselvityksistä (29.5.2024), raportti käsittelee alueen luontotyyppejä ja kasvillisuutta, pesimälinnustoa, lepakoita sekä liito-oravia: https://paatokset.inga.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=95209&version=1. HUOMIONA että Joddböle V asemakaavamuutos alueelle ei ole tehty tänä vuonna luontoselvitystä maastotöillä! Joddböle V kaava-alueen koontiraportti luontoselvityksistä on koostettu alueella aiempina vuosina tehdyistä luontoselvityksistä.
Joddböle V asemakaavamuutos raportista (4.6.2024) sivulta 12 löydät kaava-alueen luontokohteet kartassa merkittyinä, sivulta 15 näet kartan kaava-alueen luontokohteista arvoluokittain (lainsäädännöllä turvatut kohteet, erityisen tärkeät kohteet, monimuotoisuutta tukevat ja turvaavat kohteet) ja sivuilla 73-75 on tietoa kaavan luontoon ja ympäristöön kohdistuvat vaikutukset: https://paatokset.inga.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=95276&version=1 .
Joddböle V kaavan reuna tulisi sijaitsemaan lähimmilleen vain 500m etäisyydellä Marjsjön järvestä. Marsjön on luokiteltu silmälläpidettäväksi luontotyypiksi. Marsjön järven tila on tällä hetkellä mittauksissa hyvä. Marsjön järvi toimii Inkoon kunnan talousveden varavedenottamona. Suunniteltu terästehdas aikoo perustaa kaatopaikan Marsjön läheisyyteen, sitä ei tulla kattamaan, mikä johtaa raskasmetallien huuhtoutumiseen. Lisäksi kyseessä on kaatopaikka, joka kasvaa ja voi tulla todella suureksi, 20-30 metriä korkeaksi.
Luontodirektiivin meriluontotyyppejä on hankealueen välittömässä läheisyydessä ja lähialueilla. Koko Fagerviken on luontodirektiivin ensisijaisesti suojeltava luontotyyppi laaja matala lahti. Laajoja matalia lahtia uhkaa etenkin rantarakentaminen ja veneväylien ruoppaaminen. Hankealueen lähialueilla sijaitsee myös rannikon laguuneja. Rannikon laaguuneissa esiintyy yleisesti monipuolinen ja runsas kasvi- ja eläinlajisto, joista monet ovat uhanalaisia. Nötön saaren länsi- ja eteläpuolien vesialueet kuuluvat rannikon laguuneihin ja kapeat salmet yhdistävät ne Fagervikeniin. Fagervikenin perukka on yhteydessä Backavikeniin, joka on rannikon laguuni. Laguunit ovat erittäin herkkiä rehevöitymiselle, vesiliikenteelle ja ruoppaamiselle. Lisäksi laivaväylän ja Fagervikenin edustalla sijaitsee GTK:n tekemien riuttamallien perusteella riuttoja. Riutat ovat herkkiä rehevöitymiselle sekä lisääntyvä laivaliikenne ja kasvanut aluskoko todettu aiheuttavat paikallisia muutoksia aallokkoisuuden kasvaessa laivaväylien läheisyydessä. Terästehdashanke toteutuessaan aiheuttaisi siis muutoksia myös näihin.
Luontodirektiivillä suojellaan Euroopan unionin tärkeänä pitämiä luontotyyppejä, jotka ovat pääsääntöisesti pienialaisia tai vaarantuneita. Luontodirektiivin meriluontotyypit: https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/luontotyyppien-monimuotoisuus/luontodirektiivin-luontotyypit#it%C3%A4meren-ja-rannikon-luontotyypit
Vesikasvillisuus ja vedenalaiset luontotyypit. VELMU-hankkeessa kerätyn aineiston ja siinä tehtyjen todennäköisyysmallien perusteella erittäin uhanalaisia (EN) punaleväpohjia esiintyy hankealueen läheisyydessä Fagervikenin edustalla. Mallinnusten perusteella punaleväpohjia esiintyisi myös Fagervikenin rannoilla hankealueen edustalla (sivu 136). Fagervikenin edustalla sijaitsee myös mallinnusten perusteella Suomen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnissa erittäin uhanalaisiksi (EN) luokiteltuja haurupohjia (sivu 137). Fagervikenissä esiintyy näkinpartaispohjia (sivu 138). Suojaisat näkinpartaispohjat on Luonnonsuojelulain mukaan suojeltu luontotyypit (64 §).
Lisäksi muu muassa Stora Fagerötä, Jakobramsjötä ja Vålötä ympäröivällä merialueella esiintyy meriajokasta. Meriajokaspohjat on uudessa luonnonsuojelulaissa (9/2023) suojeltu luontotyyppi. Stora Fagerötä ympäröivällä merensuojelualueella sijaitsee arvokkaita merenalaisia luontotyyppejä, meriajokaspohjat ja suojaisat näkinpartaispohjat, ovat uuden kesäkuussa 2023 voimaan astuneen luonnonsuojelulain luontotyyppejä, joita ei saa hävittää tai heikentää.
Linkki VELMU vedenalaisen meriluonnon karttapalveluun https://velmu.syke.fi/
”Luontokadon on viimeisen 20 vuoden aikana ymmärretty olevan ilmastonmuutoksen ohella maapallon suurin uhka. Ihmisen toiminta uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Suurimman uhan vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuudelle aiheuttaa ihmisen toiminta. Itämeren vedenalaisen luonnon suojelemiseksi tarvitaan tekoja sekä merellä että maalla” Velmua ohjaa ympäristöministeriö ja koordinoi Suomen ympäristökeskus.
Uusi luonnonsuojelulaki voimaan 1.6.2023
Kuntien näkökulmasta keskeiset muutokset uudessa luonnonsuojelulaissa (9/2023) säännöskohtaisesti tarkasteltuina
https://www.kuntaliitto.fi/yleiskirjeet/2023/uusi-luonnonsuojelulaki-voimaan-162023-0
”Voidaan sanoa, että laki tunnistaa aiempaa paremmin kunnat luontotoimijoina. Uuden lain 11 §:n mukaan kunta edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua sekä maisemansuojelua alueellaan. Luonnonsuojelulaissa on paljon sääntelyä, joka tulee huomioida kunnan ja kunnallisten viranomaisten toiminnassa. Esimerkiksi luontotyyppisuojelun laajentuminen tulee huomioida. Laissa on myös uusi säännös uhanalaisten eliölajien huomioonottamisesta. Sen mukaan viranomaiset ottavat uhanalaiset eliölajit huomioon asianomaisen lain mukaisessa lupaharkinnassa tai kaavoitusta koskevassa päätöksenteossa”. Luonnonsuojelulakia tarkentava asetus hyväksytty 9/2023. * https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20230009